Suomen Yrittäjät on maan johtava elinkeinoelämän järjestö, joka edustaa yli 115 000 yrittäjää ja yritystä eri toimialoilta. Sen tavoitteena on parantaa yrittäjien toimintaedellytyksiä ja edistää yrittäjyyttä Suomessa. Yrittäjien kuntavaaliohjelma tarjoaa erinomaiset ohjenuorat kuntien elinvoiman parantamiseksi.
Paikallisesti Espoossa toimii Espoon Yrittäjät, joka tarjoaa jäsenilleen muun muassa maksutonta lakineuvontaa, asiakirjamalleja sekä laajan verkoston ja jäsenetuja. Lisäksi se on mukana Business Espoo -verkostossa, joka koostuu seitsemästä toimijasta (Espoon kaupunki, Enter Espoo, Espoon Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamari, Omnia, Uudenmaan TE-toimisto ja Espoon Seudun Uusyrityskeskus ry.) ja tarjoaa monipuolisia palveluja Espoon ja lähialueiden yrityksille ja yrittäjille.
Mutta voisiko Espoo tukea vielä paremmin yrittäjyyttä? Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelma tarjoaa konkreettisia tavoitteita, jotka luovat pohjaa yrittäjäystävälliselle kaupungille.
Koko kylä kasvattaa yrittäjäksi
Yrittäjyys ja työelämätaidot eivät synny tyhjästä – ne vaativat kasvatusta, koulutusta ja esikuvia. Suomen Yrittäjät esittää, että yrittäjyyskasvatus aloitetaan jo varhaiskasvatuksesta lähtien ja että työelämätaitoja opetetaan kaikilla koulutusasteilla.
Konkreettisena toimenpiteenä kouluihin tulisi perustaa yrittäjyyskerhoja ja jokaiselle koululle nimettäisiin yrittäjäkummi, joka toisi käytännön esimerkkejä yritysmaailmasta opetukseen. Myös opettajien yrittäjyys- ja työelämäosaamista halutaan parantaa lisäämällä oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä.
Lisäksi ohjelmassa esitetään, että ammatillisissa opinnoissa tulisi olla mahdollisuus opiskella yrittäjyyteen liittyviä tutkinnon osia oppisopimuskoulutuksena, mikä antaisi opiskelijoille valmiuksia oman yrityksen perustamiseen heti valmistumisen jälkeen.
Työ seuraa osaavia tekijöitä ja viihtyisiä paikkakuntia
Elinvoimainen kunta houkuttelee sekä osaavaa työvoimaa että yrityksiä. Tämän takia on tärkeää, että monipaikkatyön edellytykset arvioidaan kunnissa ja että Espoo huolehtii toimivista liikenne- ja tietoliikenneyhteyksistä.
Vetovoimainen elinympäristö ei tarkoita pelkästään työpaikkoja – toimivat vapaa-ajan palvelut, monipuoliset asumisvaihtoehdot ja laadukas kaupunkiympäristö ovat keskeisiä tekijöitä yritysten ja työntekijöiden houkuttelemisessa.
Ohjelmassa myös korostetaan, että kaupunki- ja kuntakeskustojen viihtyisyyttä ja turvallisuutta tulisi kehittää yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Lisäksi kulttuurin ja liikunnan merkitys nähdään tärkeänä osana elinvoimaisen kaupungin kasvustrategiaa.
Espoossa monikulttuurisuus on vahvuus, ja siksi ohjelmassa nostetaan esiin myös työperäinen maahanmuutto ja maahanmuuttajayrittäjyys, joiden tukeminen vahvistaa paikallista elinkeinoelämää ja yhteisöä.
Yritysmyönteisyys on läsnä kunnan kaikessa päätöksenteossa
Yrittäjäystävällinen kunta huomioi yritysvaikutukset kaikessa päätöksenteossaan. Suomen Yrittäjien ohjelmassa esitetään, että koko kunnan organisaation tulisi sitoutua yritysvaikutusten arviointiin ja että byrokratiaa kevennetään.
Erityisesti rakentamiseen liittyvien lupien määrää tulisi vähentää ja kaavoituksen tulisi olla joustavaa ja asiakaslähtöistä. Tällä hetkellä moni yritys törmää pitkällisiin ja monimutkaisiin lupa- ja kaavaprosesseihin, jotka hidastavat uusien liiketoimintojen syntyä.
Lisäksi ohjelmassa painotetaan, että kaupunkien tulee tarjota kilpailukykyisiä tontteja ja mahdollistaa joustavat käyttötarkoituksen muutokset. Samalla kaavamääräyksiin, tontinluovutusehtoihin ja maankäyttösopimuksiin liittyviä sääntelyjä tulisi purkaa, jotta yritysten toimintaympäristö olisi sujuvampi ja ennustettavampi.
Yrityspalvelut ovat kunnan peruspalveluja
Kunnat tarjoavat monia peruspalveluita asukkailleen – mutta myös yrityksille tulisi olla tarjolla palveluita yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin. Suomen Yrittäjät esittää, että kunnan yrityspalveluiden tulisi kattaa kaikki vaiheet perustamisesta kasvuun, kansainvälistymiseen, omistajanvaihdoksiin ja kriisitilanteisiin.
Uudet työllisyyspalvelut tulisi integroida osaksi elinvoimapalveluita, ja myös yksityisille työvoimapalvelujen tarjoajille tulisi antaa mahdollisuus osallistua palvelujen tuottamiseen. Tämä monipuolistaisi tarjontaa ja helpottaisi yritysten työvoiman hankintaa.
Reilu ja avoin kilpailu kasvattaa kunnan verotuloja
Julkiset hankinnat ovat merkittävä osa kuntien taloutta, ja niiden tulisi tukea paikallista elinkeinoelämää. Suomen Yrittäjät ehdottaa, että hankintaprosessit suunnitellaan niin, että myös pienet ja keskisuuret yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin.
Läpinäkyvyys on tärkeää, ja siksi ohjelmassa esitetään, että kuntien ostolaskudata tulisi avata, jotta asukkaat ja yritykset voivat seurata, miten verovaroja käytetään.
Kunta voi myös edistää reilua kilpailua järjestämällä markkinavuoropuheluita ja jakamalla kilpailutukset osiin, jotta suuret julkiset hankkeet eivät automaattisesti päädy vain suurille yrityksille.
Lopuksi ohjelmassa korostetaan, että kunta tuottaa itse vain välttämättömät palvelut ja hyödyntää yksityisen sektorin tarjoamia vaihtoehtoja aina kun mahdollista. Tämä vähentäisi julkisen sektorin kustannuksia ja loisi lisää liiketoimintamahdollisuuksia paikallisille yrityksille.
Espoosta Suomen yritysmyönteisin kaupunki?
Espoossa on jo nyt vahva yrittäjäyhteisö ja kehittyvät yrityspalvelut. Toteuttamalla Suomen Yrittäjien esittämät toimenpiteet Espoo voisi nousta entistä vahvemmaksi yritysystävälliseksi kaupungiksi, joka houkuttelee niin uusia yrittäjiä kuin investointeja.