Espoo on mahtava kasvukaupunki, ja hieno paikka kasvaa. Meillä on eläviä keskuksia ja mukavia lähiöitä, turvallisia kouluja, puhdasta lähiluontoa ja todella hyvät liikuntamahdollisuudet. Mutta yksi tärkeä osa lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia kaipaa edelleen vahvempaa asemaa: taide ja kulttuuri.
Lastenkulttuuri on keskeinen osa kasvua, oppimista ja yhteisöllisyyttä. Taidekokemukset tukevat luovuutta, ilmaisutaitoja ja empatiaa. Ne tarjoavat lapsille ja nuorille myös keinoja itsensä ja maailman hahmottamiseen. On vähintäänkin yhtä tärkeää tarjota laadukasta kulttuurikasvatusta kuin hyvää matematiikan ja kielten opetusta tai harrastusmahdollisuuksia.
Espoolaisena päättäjänä haluan ajaa kulttuurin aseman vahvistamista kaupungissamme, erityisesti lasten ja nuorten elämässä. Meillä on jo monia hyviä käytäntöjä, kuten kulttuurikasvatussuunnitelma ja Taidetestaajat-ohjelma. Mutta näitä pitäisi nyt rohkeasti laajentaa ja syventää. Jokaisella espoolaisella lapsella on oikeus kasvaa ympäristössä, jossa taide ja kulttuuri ovat iso ja merkityksellinen osa arkea.
Lastenkulttuuriliiton linjausten mukaisesti lastenkulttuuriystävällisessä kunnassa:
- On elävä ja kunnianhimoinen kulttuurikasvatussuunnitelma, joka ulottuu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ja syntyy opetuksen ja kulttuurin yhteistyönä.
- Taide- ja kulttuuriharrastukset ovat saavutettavia ja yhdenvertaisesti tarjolla kaikille lapsille, riippumatta perhetaustasta tai asuinalueesta.
- Lastenkulttuuripalvelut ovat laadukkaita ja ammattimaisesti tuotettuja. Lapsilla on mahdollisuus osallistua ikätasoisiin taide-elämyksiin niin koulupäivän aikana kuin vapaa-ajallakin.
- Lapset ja nuoret pääsevät itse vaikuttamaan kulttuuripalveluiden sisältöihin ja heidän tekemänsä taide näkyy kaupungissa.
Kyseessä ei ole pelkkää kulttuuripolitiikkaa. Kyseessä on sivistys-, tulevaisuus- ja elinvoimapolitiikkaa. Lapsiperheet arvostavat kuntaa, jossa kulttuuri on merkityksellinen osa arkea. Taide tuo iloa ja turvaa, rakentaa yhteisöä ja ennaltaehkäisee syrjäytymistä.
Siksi Espoon tulee sitoutua entistäkin vahvemmin lastenkulttuuriystävällisen kunnan periaatteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. panostuksia koulupäivän yhteydessä tarjottaviin taidekerhoihin, kulttuuritoimijoiden ja koulujen yhteistyön vahvistamista sekä viestinnän parantamista. Ja esimerkiksi koulutilojen hyödyntämistä kulttuuriharrastuksiin myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Kulttuurikasvatus on myös kulttuuri-investointi
Taide- ja kulttuurikasvatus voi onnistuessaan olla merkittävä yhteiskunnallinen investointi. Kun opetamme nuoria myös kulttuuripalveluiden ja taiteen kaupallistamiseen, tapahtumien tuottamiseen sekä kulttuurialan yrittäjyyteen, vähennämme pitkällä aikavälillä yhteiskunnan painetta taiteen ja kulttuuriin rahoittamiseen. Onnistuneen taidekasvatuksen seurauksena on varmasti myös se, että tulevat aikuiset ovat valmiimpia itsekin osallistumaan taiteen rahoittamiseen kuluttajan roolissa.
Hyviä esimerkkejä espoolaisista tavoista edistää lastenkulttuuria
- KULPS-kulttuuripolku: Espoon kulttuurikasvatussuunnitelma, joka tarjoaa esi- ja perusopetuksen oppilaille mahdollisuuden tutustua monipuolisesti taiteen ja kulttuurin eri aloihin osana koulupäivää.
- Taidetestaajat-ohjelma: Valtakunnallinen kulttuurikasvatusohjelma, jonka kautta kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät kokemaan korkeatasoista taidetta. EMMA – Espoon modernin taiteen museo osallistuu aktiivisesti ohjelmaan.
- Sellosalin lastenkonsertit: Leppävaarassa sijaitseva Sellosali järjestää säännöllisesti lasten- ja perhekonsertteja, tarjoten monipuolisia musiikkielämyksiä kaikenikäisille.
- Espoon kulttuurikeskuksen lastentapahtumat: Tapiolassa sijaitseva kulttuurikeskus tarjoaa laajan valikoiman lastenkulttuuritapahtumia, kuten teatteriesityksiä, konsertteja ja työpajoja.
- Lasten kulttuurikeskus Aurora: Järvenperässä sijaitseva Aurora tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä lapsille ja perheille, kuten esityksiä, työpajoja ja kursseja.
- Erilaiset lastentapahtumat: Espoossa järjestetään erilaisia lapsille suunnattuja tapahtumia, kuten konsertteja ja työpajoja. Ajankohtaiset tapahtumat löytyvät Visit Espoon tapahtumakalenterista.
