Kulttuurimyönteinen kaupunki huomioi kaikenikäiset asukkaansa ja tarjoaa mahdollisuuksia osallistua, kokea ja luoda taidetta jo lapsuudesta lähtien. Panostus lastenkulttuuriin ei ole vain investointi taiteeseen, vaan myös tulevaisuuden hyvinvointiin ja kaupungin vetovoimaan.
Suomen lastenkulttuuriliitto on valtakunnallinen lastenkulttuuritoimijoiden keskusjärjestö, joka edistää lastenkulttuurialan toimintaa ja tunnettuutta Suomessa. Alla on poimintoja ja ajatuksia Lastenkulttuuriliiton kuntavaaliohjelmasta.
Miksi lastenkulttuuri on tärkeää?
Lapsuudessa koetut taide- ja kulttuurielämykset tukevat oppimista, luovuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Monipuolinen kulttuurikasvatus auttaa lapsia ja nuoria hahmottamaan maailmaa, ilmaisemaan itseään ja kehittämään kriittistä ajattelua. Taide ja kulttuuri luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentävät eriarvoisuutta, kun kaikilla lapsilla on mahdollisuus osallistua riippumatta perheen taustasta tai taloudellisesta tilanteesta.
Miten Espoo voi edistää lastenkulttuuria?
Lastenkulttuuriystävällisen kaupungin rakentaminen vaatii konkreettisia tekoja ja pitkäjänteistä suunnittelua. Suomen lastenkulttuuriliitto on määritellyt joukon kriteereitä, joiden avulla kaupungit voivat kehittää toimintaansa entistä kulttuurimyönteisemmäksi lapsille ja nuorille.
- Kulttuurikasvatus osaksi koulupäivää
Espoossa on jo laadittu kulttuurikasvatussuunnitelma, mutta sen aktiivinen ylläpito ja kehittäminen on tärkeää. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus kokea taidetta ja osallistua kulttuuritoimintaan varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti. Esimerkiksi Taidetestaajat-ohjelma, joka vie kaikki 8.-luokkalaiset taide-elämysten pariin, voisi olla Espoossa entistä vahvemmin esillä. - Saavutettavat ja monipuoliset kulttuuriharrastukset
Kulttuuriharrastusten tulisi olla helposti saavutettavia kaikille lapsille. Tieto tarjolla olevista palveluista pitää jakaa monikanavaisesti ja ymmärrettävästi. Lisäksi koulujen yhteyteen voisi järjestää taide- ja kulttuurikerhoja, joihin kaikki pääsisivät osallistumaan matalalla kynnyksellä. - Laadukkaat lastenkulttuuripalvelut
Espoossa toimii jo monia laadukkaita lastenkulttuuritoimijoita, kuten Lasten kulttuurikeskus Aurora, mutta toimintaa voisi edelleen kehittää. Esimerkiksi kaupunki voisi tukea uusia, ammattimaisesti tuotettuja kulttuuripalveluita lapsille ja nuorille sekä vahvistaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. - Lastenkulttuuri osaksi kaupungin strategiaa
Kun lastenkulttuurin merkitys tunnustetaan osana Espoon kulttuuristrategiaa, se sitouttaa kaupungin panostamaan lasten ja nuorten taide-elämyksiin pitkäjänteisesti. Avustuspolitiikassa voitaisiin myös painottaa toimijoita, jotka edistävät saavutettavuutta ja monimuotoisuutta kulttuuritarjonnassa. - Lasten ja nuorten äänen kuuleminen
On tärkeää, että lapset ja nuoret pääsevät itse vaikuttamaan kulttuuripalveluihin. Espoossa voisi olla esimerkiksi nuorten kulttuuriraati, joka antaisi suoraa palautetta ja kehitysehdotuksia kaupungin taide- ja kulttuuritarjonnasta. Lisäksi lasten ja nuorten omia taideteoksia ja projekteja voitaisiin nostaa esille kaupunkikuvassa ja tapahtumissa.
Kulttuurimyönteinen Espoo – vetovoimainen ja elinvoimainen kaupunki
Panostus lastenkulttuuriin ei ole pelkästään palvelu perheille – se on investointi kaupungin elinvoimaan, houkuttelevuuteen ja asukkaiden hyvinvointiin. Kulttuurimyönteinen ilmapiiri tekee Espoosta kiinnostavan ja elävän asuinpaikan, jossa perheet viihtyvät ja jossa jokainen lapsi ja nuori saa mahdollisuuden kokea taiteen ja kulttuurin omalla tavallaan.
